Den længste prædiken

 

”Det er ikke alle, der er lige begejstrede for lange prædikener. En gennemsnits adventistprædiken i Danmark forventes at vare 20-30 minutter. Når prædikenen bevæger sig mod 35 eller 40 minutter, er der nogle, der begynder at røre uroligt på sig på bænken eller stolen. I flere andre lande, når jeg har forkyndt Guds ord og tager tilløb til at slutte efter 45-50 minutter, har jeg været udsat for, at man beder mig om at holde endnu en prædiken. De syntes, at de havde fået for lidt. – Jeg husker den længste prædiken, jeg selv overværede engang på Tyrifjord Høyere Skole i Norge ved en generalforsamling for Vestnordisk Union (Danmark og Norge). Pastor Carchich fra generalkonferensen var hovedtaler og talte ved højtidsgudstjenesten om sabbatten. Da han havde talt i to timer og klokken nærmede sig 13.30, måtte mødelederen prikke ham på skulderen og fortælle, at køkkenpersonalet nu havde været klar med middagsmaden til de mange delegerede i ca. en time og var bekymret for, at maden skulle blive kold.

Den længste prædiken, man ved om, blev holdt af Chris Sterry den 29. juni 2001 i England. Han talte uden manuskript i 28 timer og 43 minutter. Han ville ikke gentage sig selv, tale nonsens eller holde pause for at samle tankerne i mere end 10 sekunder. Dog tog han en lidt længere pause på 15 minutter for hver 8. time. Der var over 100 personer til stede, da han afsluttede sin prædiken den 30. juni. Nyhederne siger ikke noget om, hvor mange der havde fulgt med hele vejen.

Bjergprædikenen er Jesu mest kendte og længste prædiken, der er gengivet i evangelierne. Og det vi har, er uden tvivl kun et kort resumé af en tale, der måske har varet i timer. Men når Jesus talte, var det altid værd at høre efter. Og folk glemte tid og sted, når de lyttede til Jesus. Hvor længe siden er det, at du sidst har læst gennem bjergprædikenen under bøn? Hvorfor ikke tage tid til at læse Matt 5-7 eller den kortere version i Luk 6,17-49. Og det vil ikke tage 28 timer og 43 minutter.

 

Sven Hagen Jensen

 

 

 

buy brand Viagra cheap