Familien og sabbatten

 

Når Jesus i Mark 2,27 udtalte, at ”Sabbatten blev til for menneskets skyld”, så tænkte han uden tvivl også på familien. Det skulle være en velsignet dag for alle. Forældre såvel som børn, enlige såvel som ægtepar. Sabbatten er tid til at pleje relationer med Gud og mennesker.

Ikke mindst børnene skal have lov at opleve, at det er en positiv og velsignet dag. ”Forældrene bør tilbringe en stor del af denne tid [sabbattens timer] sammen med børnene” (E.G.White, Barnet i hjemmet, s.510. – Læs i øvrigt hele kapitlet s. 506-515 med gode forslag til sabbatsaktiviteter). Der foreslås blandt andet, at man står tidligt op om morgenen, så det ikke bliver forjaget at skulle i kirke. En god børnesabbatskole med spændende og opbyggende aktiviteter tilpasset alderen, får børnene til at se frem til at komme i kirke. En børnefortælling ved gudstjenesten, børnesange, små opgaver i menigheden, engang i mellem en børne- eller familiegudstjeneste, kan være med til at gøre gudstjenestetiden attraktiv.

Resten af sabbatsdagen kan også være en tid, hvor vi har tid til hinanden og med venner. Tag børnene med ud, hvis vejret er til det. Lav noget sammen. Tal om Guds godhed og skaberværkets skønhed. Glem ikke dem, der ikke har en familie at dele sabbatten med. Lad alle mærke fællesskabets glæder, hvad enten det sker ved et besøg, en opmuntrende telefonsamtale, en invitation til dit hjem, eller man bliver enige om at mødes til en fælles spadseretur eller et studium/samtale om Guds ord. Adventistfamilien kan opleves som en god støtte, som en velgørende balsam om sabbatten i en ellers travl og for nogle ensom uge. – Og så må vi ikke glemme teenageren, som ofte kæmper med at tilpasse sig overgangen fra barn til voksen og somme tider føler sig lidt udenfor, også om sabbatten. Tag tid til din teenagedatter eller -søn. Vis interesse for deres interesser – og lad dem vide, at de er en vigtig del af familiens og kirkens fællesskab, hverdag såvel som sabbat.

Sabbatten blev til for menneskets skyld, og ikke mennesket for sabbattens skyld. Tak Gud for det!

 

Sven Hagen Jensen

 

 

 

buy brand Viagra cheap